YouTuber Nienke Plas zit vol grofgebekte gekkigheid


De Amsterdamse Nienke Plas (1986) had met haar hilarische YouTubevideo’s al snel een enorme schare fans. Nu is ze het gezicht van het lifestylemerk Rumag. En wil ze het theater in – ooit.

De video’s van Nienke Plas laten zich wat moeilijk omschrijven. Een poging: denk aan een wervelstorm aan energie, woorden, grappen, maffe associaties, stemmetjes en expressieve gezichtsuitdrukkingen. Een soort Hans Teeuwen meets Toren C, maar dan toch heel anders.

Het is beter – en leuker – haar video’s te bekijken. Wekelijks krijgt haar Weekbreker, die ze elke woensdagavond uploadt, zo’n 600.000 views.

Noem Nienke Plas in elk geval geen vlogger, want dat dekt de lading niet. “Het gaat wel over wat mij bezighoudt, maar ik ga niet filmen van: hohoooi, ik zit hier in het W Hotel met Het Parool en nu gaan we dit eten. Nee!” zegt ze met haar kenmerkende Amsterdamse tongval. “Het zijn sketches van ongeveer zes minuten, het is echt comedy. Mijn vriend en ik hebben daarom bedacht dat we het vanaf nu een Hahalog noemen.”

Toepasselijk. Zo ook de gekozen interviewlocatie, waar je uitkijkt over de stad. “Met het W Hotel is het allemaal begonnen,” zegt Plas. “Mijn vriend Resley ging hier naar een feest en het gerucht ging dat Lady Gaga zou optreden – mijn held. Dat was alleen tot het laatste moment onzeker, dus ik wilde niet voor niks mijn moeder laten komen om op ons kleintje te passen.” Uiteindelijk bleek dat Lady Gaga er wel degelijk optrad. “Ik kon wel jánken.”

Plas nam een video op, waarin ze haar frustraties uitte. “Ik zette die op m’n Facebook, voor mijn 400 vrienden, weet je wel. Daarna ging ik slapen.”

Ze werd wakker van het gelach van haar vriend, die haar filmpje bekeek op zijn telefoon. Dít moet jij wekelijks doen, zei hij. En maakte van haar Facebookpagina een artiestenpagina.

“Ineens had ik geen 400 vrienden, maar 400 fans,” zegt ze. “Tegen mijn vrienden zei ik: wacht even op wat ik ga doen. Als je het leuk vindt, top. Zo niet, ook prima.” Had ze afgelopen mei nog 400 fans, negen maanden later zijn het er bijna 90.000.
Haar vriend doet nu haar management.

“Ken je dat buikgevoel, dat je wéét dat iets weleens wat kan worden? Dat gevoel had ik heel sterk bij dit eerste filmpje.” Meteen maakte ze er nog twee: eentje waarin ze het bekende liedje uit Ariël de kleine zeemeermin een vunzige draai geeft en een waarin ze haar onzekerheden bespreekt.

Niet op zo’n kijk-eens-hoe-kwetsbaar-ik-me-durf-op-te-stellenmanier, die in vlogland nogal populair is. Nee, gewoon grof. “Mensen moesten spugen soms, als ze het zagen. Je wordt misselijk als je er te lang naar kijkt, in de tram vooral,” aldus Plas in de video over haar dikke kuiten.

Freestylen
Of het nou gaat over onzekerheden, het verschil tussen mannen en vrouwen, mensen die te hard gaan op een festival of het bakken van een redvelvetcake: Plas weet er een hilarische anekdote van te maken, waarin absurdisme nooit ver weg is. Het concept is simpel: ze zit in haar huiskamer voor de camera en vertelt. De video’s zijn snel gemonteerd, de grappen volgen elkaar in rap tempo op.

Uurtje werk zeker? “Ja, dat denken mensen altijd,” zegt Plas. “Maar ik ben meestal wel zo’n drie uur aan het filmen en daarna monteer ik nog iets van zes uur. Ik bedenk een onderwerp, schrijf wat kernwoorden op en daarna is het freestylen – kijken wat werkt. Het is misschien niet de meest effectieve manier, maar wel mijn manier.”

Filmen doet ze met haar telefoon, monteren leerde ze via YouTube. “Ik googelde op ‘goed editprogramma’. iMovie? Oké, 12 euro. Hup, kopen en gaan proberen.” Dat betekent uren en uren pielen, totdat het goed is. Ze wil kwaliteit leveren. “Mensen beseffen niet dat iets heel veel tijd en energie kost als je het goed wilt doen.”

Plas heeft geen media-achtergrond. Terwijl ze haar wekelijkse vlogs lanceerde, werkte ze nog als commercieel medewerker bij een bedrijf dat horecakleding verkoopt. “Van negen tot vijf, op een kantoor.” Die baan heeft ze per 1 december opgezegd. Haar ster is rijzende, ze wil nu ‘doorpakken’.

Duidelijke droom
Het balletje ging vorige zomer rollen, toen Dutch Punk TV een video van Plas deelde op zijn Facebookpagina. “Ik kreeg er ineens duizenden volgers bij.” Snel daarna kreeg ze een berichtje van een van de oprichters van Rumag, het online platform dat bekendstaat om scherpe quotes met punten tussen elk woord. (MIJN.EX.HEEFT.EEN.HEEL. IRRITANT.KARAKTERTREKJE.ADEMEN.)

Hij kon mijn filmpjes wel waarderen, schreef ie. Ik las het voor aan mijn vriend en hij zei: nú gaat het beginnen. Hij had gelijk.” Sinds 1 december is ze het gezicht van Rumag. Ze is nu druk met het opnemen van video’s voor het lifestylemerk, ze is in gesprek met RTL Boulevard over een wekelijks item en voor AT5 testte Plas de drukste staten van Amsterdam.

Ze heeft een duidelijke droom: “Het podium op, stand-upcomedy doen. Je krijgt dan meteen reactie van het publiek. Als dat goed gaat, lijkt me dat echt magisch.” Maar: “Dan moet ik wel uit mijn comfortzone, want spreken voor publiek vind ik doodeng. Die video’s zijn heel veilig. Ik zit thuis, lekker warm in die comfortzone, mmm.”

Ook lastig: ze zegt een beetje faalangstig te zijn. Toch is het ook de kenners opgevallen dat Plas talent heeft. Zo is comedian Peter Pannekoek fan en nodigde hij haar uit voor een gesprek. “Hij zei dat ik veel open podia moet gaan doen. Als ik dan het gevoel heb dat ik er klaar voor ben, ga ik naar Toomler.” En die faalangst dan? “Je mag best op je bek gaan, het gaat erom hoe je weer opstaat.”

Dit artikel verscheen 1 februari 2017 in Het Parool.