Buurman & buurvrouw


Fascinerend, die buurman van fotograaf Jouk Oosterhof. “André is iemand die zich nooit schaamt.”

André is een heel normale man in een heel normaal huis. In zijn vrije tijd mag hij graag bowlen en Kolonisten van Catan spelen. Niks bijzonders zal je zeggen, maar fotograaf Jouk Oosterhof ziet het anders. André is haar muze. “In 2001 kwam ik boven hem wonen, in een klein appartementje in Amsterdam-West.” Ik vond hem meteen een opmerkelijk figuur, een beetje cartoonachtig.”

André vindt alles best. Ook dat hij opeens vrouwenkleding aankrijgt

Na een luidruchtig verjaardagfeestje kwam André zijn beklag doen bij Jouk. “Hij klopte aan, zei alleen de essentie: dat hij de herrie ‘niet zo fijn’ vond, en ging weer naar huis. Zijn blik bleef als altijd neutraal, geen boosheid, niks.” Vlak daarna vroeg Oosterhof of ze haar buurman mocht fotograferen in zijn eigen huis. “Dat vond hij prima. André is iemand die zich nooit schaamt. Hij is héél erg zichzelf, altijd.”

De eerste serie met André maakte ze in 2001 voor AD Magazine. “Je ziet hem achter zijn schaakbord en met zijn bowlingspullen. Het lijkt alsof hij ook zijn eigen kleding aanheeft, maar het zijn juist heel dure merken. Die oranje broek is bijvoorbeeld van Prada.” Hiermee wil de fotograaf laten zien dat designerkleding op ieder mens een andere uitwerking heeft. “Die bruine trui lijkt bij André gewoon een bruine trui, ook al is hij van Dolce & Gabbana.”
Oosterhof is naar eigen zeggen niet het type fotograaf dat is geboren met een camera in de hand. Tijdens de middelbare school deed ze een fotografiecursus en werd vervolgens ‘toevallig’ toegelaten op de Fotoacademie in Den Haag. “Ik had ook best ontwerper kunnen worden”, zegt ze. “Als het maar iets visueels was geweest.” Via een stage bij de Britse fotograaf John Midgley rolde ze van de ene in de andere klus. “Ik ging vrij snel heel hard. In mijn eerste jaar werkte ik bijvoorbeeld al voor Nike.” Daarnaast fotografeert Jouk ook regelmatig voor LINDA. en Volkskrant Magazine.

In 2015 fotografeert ze André opnieuw, ditmaal in vrouwenkleding. André vindt het best. “Qua styling mocht het niet té vrouwelijk, het moest blijven kloppen”, zegt Oosterhof. Haar idee komt voort uit het ‘gezeur’ rondom vrouwelijkheid en mannelijkheid. “Niet dat ik met deze serie een statement wil maken, maar als iemand zegt: ‘dat is typisch een vrouwending’, vraag ik me meteen af of dat niet wat kort door de bocht is.”

De foto van André op de bank voor de dichte gordijnen won vele prijzen. “Hij zegt altijd dat hij het voor mij doet, maar dat is volgens mij niet de enige reden. André houdt zelf ook van fotografie. Soms wordt hij herkend en dat vindt hij stiekem erg leuk.”

Inmiddels is André al vele jaren haar buurman niet meer, maar de fotograaf komt zo af en toe langs om een spelletje met hem te spelen. Het thema ‘buurman’ blijkt een essentie in haar leven. “De buurman die ik na André kreeg, is nu mijn geliefde.”

Styling Analik / Unit C.M.A.

CV
naam: Jouk Oosterhof
geboren: Delft, 1973
studeerde: aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag
prijzen Londen Creative Competition, Taylor Wessing Portrait Prize, Iens Culture Award, werd tweede bij de Zilveren Camera 2015 voor de fotoserie van André
site: joukoosterhof.nl
moeder van twee kinderen (9 en 6).

Dit artikel verscheen augustus 2017 in LINDA.mode